Foto : Jure Banfi

SŽNL: Jesenski del z grenkim priokusom

Jesenski del slovenske ženske nogometne lige je bil končan že pred dobrim mesecem. Na vrhu so prvič v zgodovini jesenski naslov vzeli v Radomljah, ŽNK Pomurje z enakim točkovnim izkupičkom, a slabšo razliko v golih, zaseda drugo mesto, medtem, ko so na tretjem mestu, s tekmama manj, branilke naslova, ŽNK Olimpija.

Kljub temu, da se je letos kvaliteta SŽNL dvignila, lahko zapišemo, da organizacija samega tekmovanja in klubov ni na želeni ravni. Veseli pa, da smo po mnogih sezonah, v letošnji sezoni pridobili na napetosti prvenstva, kjer se za sam vrh borijo kar tri ekipe Radomlje, Pomurje in Olimpija. Preostale ekipe sicer nekoliko zaostajajo, a so v nadaljevanju prvenstva sposobne prekrižati načrte vodilni trojici. Maribor iz sezone v sezono raste, skrbi za kompaktno moštvo, tako kot Krim, ki vztrajno, iz leta v leto prehaja v resno žensko nogometno moštvo. Ne smemo izpustiti niti Cerkelj, Ankarana, Ajdovščine in Fužinarja, a ne glede na vse, se pojavljajo nekateri dvomi in vprašanja o sami regularnosti in celovitosti tekmovanja pod imenom SŽNL, prav tako pa se pod vprašaj tudi postavlja ali bodo vse trenutne ekipe sposobne tekmovati tudi v naslednji sezoni.

Pred tremi sezonami so namreč iz članske lige izstopili pri ŽNK Dornava in ŽNK Slovenj Gradec, pred dvema jima je sledil najtrofejnejši slovenski ženski nogometni klub, Novomeška Krka, pred letošnjo sezono pa smo izgubili še velikana iz Velenja oz. Škal, ŽNK Rudar Škale. 

Iz vseh naštetih in še kakšnega manjšega “neslavno propadlega” kluba, je na nogometno sceno stopilo kar nekaj bivših in današnjih reprezentančnih igralk, dejstva pa so, da je v vseh klubih pred “propadom” prihajalo je do logističnih in organizacijskih težav. Prav te stvari pa naše prvenstvo in njegovo regularnost postavljajo velik vprašaj in nanj mečejo velike sence dvoma.

Vsekakor bi morala krovna nogometna organizacija poskrbeti za klube in tistim, ki imajo urejene sredine, organizacijo, postavljeno strukturo v mladinskih pogonih in si želijo delati, nuditi podporo in pomoč, saj na dolgi rok le-to prinaša verodostojnost, tako ženskih tekmovanj, kot organizacije same, doma in v mednarodnem prostoru.

Za sezono 2018/19 je predvidena delitev na dve ligi, kar bi pomenilo, da bi v prvi ligi nastopali klubi z urejenimi mladinskimi pogoni, trenutno pa je takšnih klubov šest. Vsekakor je že čas, da se postavi ustrezna pravila in določila, ki bodo pomagali klubom predvsem pri sami organizaciji znotraj njihovih sredin, obenem pa tudi krovni organizaciji, za spremljanje razvoja in napredka slovenskega klubskega ženskega nogometa.

V letu 2018 si tako lahko obetamo še večjo pozornost NZS-ja, podobno, kot ga je namenila na slavnostnem zaključku v mesecu decembru na Brdu pri Kranju, kjer je bil vsem prisotnim predvajan tudi izrez iz ženskega nogometa, prav tako pa so vsi domov odnesli uradni koledar NZS-ja, katerega letos krasijo slovenske nogometne reprezentantke.

Samo pravilni koraki in ljudje z znanjem ter voljo lahko dvignejo ženski nogomet na višji nivo. Pa smo v Sloveniji na to pripravljeni? V Evropi so že prepoznali potencial v ženskem nogometu, medtem ko pri nas na žalost na ta korak še čakamo in lahko samo upamo, da ne bomo (ponovno) zamudili tistega “pravega” trenutka, počasi a vztrajno se nam namreč že izmika!

Komentarji uporabnikov

Preberite si še ...

  • Po šestem krogu 1. SŽNL ni več ekipe, ki ne bi bila poražena. Pomurke so z odlično predstavo visoko premagale Radomljanke, Mariborčanke so v prenosu NZS s petardo odnesle Korošice, Krim je slavil proti Cerkljam, zmajčice pa so potrdile svojo favoriziranost. V derbiju kroga smo lahko v Beltincih spremljali obračun…
  • Minuli vikend je v Črni Gori potekalo že četrto izdanje mednarodnega turnirja prijateljstva. V organizaciji FK Breznica se je letos v Pljevljah pojavilo rekordno število moštev, med njimi tudi Radomlje. Turnir v malem nogometu je med zimskim premorom vsekakor zelo popularen, še bolj zanimivo pa je, če se na turnirju…
  • Prvič v letošnji sezoni sta svoje moči odmerili ekipi Pomurja in Olimpije, v Radomljah napeta končnica, Cerklje visoko do domačega zmagoslavja, v Ankaranu končni rezultat že v prvem polčasu. V letošnji sezoni smo lahko v tretjem krogu prvenstva prvič spremljali dvoboj Pomurja in Olimpije. Tokrat je domačinstvo pripadlo Teleing GMT…