Islandke boljše v prvem polčasu, Slovenke enakovredne v drugem

Slovenske nogometašice so na četrti tekmi kvalifikacij za svetovno prvenstvo 2019 v Lendavi izgubile proti Islandiji z 0:2. Izbranke Boruta Jarca čaka v torek še večji izziv, saj v Domžale prihaja svetovna velesila Nemčija, kateri so prav Islandke prizadejale poraz in to kar v Nemčiji.

Islandija, ki je slovensko izbrano vrsto pred dvema letoma premagala s 6:0, je bila tudi tokrat v prvem polčasu precej boljša. Gostiteljice niso prišle do strela, precej boljši pa je bil drugi polčas, ki je bil zelo enakovreden in kaj lahko bi Slovenke iz obetavnih napadov tudi zadele. 

Slovenke so se od prve minute znašle pod velikim pritiskom, v 15. minuti je iz bližine za vodstvo gostij zadela Gunnhildur Jonsdottir. Po zadetku so imele Islandke, leta 2013 četrtfinalistke evropskega prvenstva, še dve priložnosti, a se je po strelih Agle Marie Albertsdottir v 26. in Fanndis Fridriksdottir v 34. minuti izkazala Zala Meršnik. Gostje so bile zelo nevarne pri podajah iz avta. Sif Atladottir je prava specialistka za dolge žoge v kazenski prostor in v 37. minuti je znova izvedla avt, po odbiti žogi pa je z desetih metrov z desno nogo zadela Rakel Hönnudottir.

V 59. minuti so imele prvo priložnost na tekmi Slovenke, ko je po protinapadu streljala Špela Kolbl, a ni bila natančna. Islandija, ki je nastopila na zadnjih treh evropskih prvenstvih, je imela novo priložnost v 73. minuti, ko je v slovenskem kazenskem prostoru prišlo do zmede, Hallbere Gisladottir pa ni uspela izkoristiti lepe priložnosti. Slovenke so prišle večkrat pred kazenski prostor gostij, a tudi s prostega strela z 20 metrov niso bile pretirano nevarne. Izkušena vratarka Gudbjörg Gunnarsdottir tako ni imela veliko dela. 

Jarc: Dekleta so si upala igrati
Iskreno mi je žal, da smo na začetku naše skupne poti z igralkami naleteli na dve tako kakovostni ekipi, kot sta Nemčija in Islandija. A tak je sistem tekmovanja. Zadovoljen sem z drugim polčasom. Dekleta so si upala igrati. Na to opozarjam ves čas. Naj se zavedajo, da so kvalitetna, da lahko igrajo, naj si upajo. Zdaj bo bistveno, da se dobro regeniramo do torka,” je pojasnil selektor Borut Jarc

Kapetanka Dominika Čonč je dodala: “Tekmo smo začele premalo agresivno. Premalo smo si upale. V nadaljevanju, v drugem polčasu, smo si začele podajati žogo, videle smo, da lahko igramo. Zato je malce grenkega priokusa, po drugi strani pa smo se dobro zoperstavile Islandiji, ki je udeleženka zadnjega evropskega prvenstva.

Občutki so dobri. Igrala sem v napadu, kamor me je postavil naš novi klubski trener. Proti Islandiji sem precej pretekla, morala pa bi zadržati kako žogo več. Škoda, ker smo dobili gola iz avta. Zdaj sledi dobra analiza, odprava napak in priprava na Nemčijo,” je poudarila Barbara Kralj

Slovenija nadaljuje kvalifikacije za SP 2019 v torek, v Domžalah ob 16.00 gostuje Nemčija, ki je osemkratni evropski prvak. Vodil jo bo novi selektor Horst Hrubesch. Prenos bo na TV Slovenija 2.

Kvalifikacije za SP 2019, Lendava:
SLOVENIJA – ISLANDIJA 0:2 (0:2)
500; Jonsdottir 15., Hönnudottir 37.

Slovenija: Meršnik, Golob, Rozmarič, Erman, Čonč, Prašnikar (80./Gadnik), Kolbl, Kralj, Eržen, Kuštrin (46./Rogan), Ulbin (46./Ivanuša). 
Islandija: G. Gunnarsdottir, Atladottir, Viggosdottir, Jonsdottir, Sigurdardottir, S. B. Gunnarsdottir, Gisladottir, Magnusdottir (67./Jensen), Albertsdottir (62./Thorsteinsdottir), Hönnudottir, Fridriksdottir.
Rumeni kartoni: Ulbin, Kolbl, Golob; Thorsteinsdottir.
Sodnica: Amy Rayner (Anglija)

Statistika:
Streli: 4:10
Streli v okvir vrat: 1:6
Koti: 0:4
Prepovedani položaji: 0:4
Prekrški: 13:15
Posest: 43:57 

Lestvica:
1. Islandija       4  3  1  0  14:3  10
2. Nemčija         4  3  0  1  20:3   9
3. Češka           4  2  1  1  13:2   7
4. Slovenija       4  1  0  3   5:12  3
5. Ferski otoki    4  0  0  4   0:32  0

 
Komentarji uporabnikov

Preberite si še ...

  • V torek čaka slovensko žensko reprezentanco velik test. V Domžale prihaja svetovna velesila Nemčija, ki vodi v kvalifikacijski skupini 5. Vstop na tekmo je prost, prenos bo na TV Slovenija 2.    Osemkratne evropske in dvakratne svetovne prvakinje so v soboto odpravile Češko s 4:0. Vse štiri zadetke je dosegla…
  • Svetovna velesila ženskega nogometa Nemčija je obiskala Domžale. Slovenske nogometašice so z zavzeto predstavo in disciplinirano igro izgubile zgolj z 0:4, čeprav so gostje sprožile kar 30 strelov. V slovenskih vratih je blestela mlada vratarka Zala Meršnik, ki je imela odličen dan.  Selektor Borut Jarc se je zavedal, da proti…
  • Slovensko žensko nogometno reprezentanco čakata dva velika testa v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo leta 2019. V kvalifikacijski skupini 5 se bodo izbranke Boruta Jarca v petek v b srečale z Islandijo, v torek pa v Domžalah še z Nemčijo. Srečanji si boste lahko ogledali v živo tudi po televizijskih zaslonih.…